Παραδοσιακά το θρούμπι χρησιμοποιείται ως αφέψημα για την βελτίωση του πεπτικού συστήματος, δρα κατά της διάρροιας, των κολικών, των σπασμών του εντέρου, των φουσκωμάτων και ανοίγει την όρεξη.
Το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για διάφορες παθήσεις. Το άρωμα και το αφέψημα του μας δίνει μία αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας ενώ είναι επίσης διουρητικό αλλά και εξαίρετο τονωτικό.
Παραδοσιακά το αφέψημα χαμομηλιού χρησιμοποιείται κατά του άγχους, της αϋπνίας, των γαστρεντερικών μολύνσεων, φουσκωμάτων, φλεγμονών και της διάρροιας. Βοηθά σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, τονώνει το ανοσοποιητικό, αντιμετωπίζει τους πονοκεφάλους και το συνάχι.
Παραδοσιακά το φασκόμηλο χρησιμοποιείται ως αφέψημα για την καταπολέμηση κρυολογημάτων, καθώς είναι απολυμαντικό και αποχρεμπτικό, οι ιδιότητες του αυτές το κάνουν κατάλληλο για τη θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας ειδικά άμα χρησιμοποιηθεί για γαργάρες μαζί με μηλόξυδο.
Παραδοσιακά το αφέψημα του μελισσόχορτου χρησιμοποιείται ως ήπιο ηρεμιστικό καθώς βοηθάει στην αϋπνία, αλλά έχει και άλλα οφέλη στην πνευματική υγεία καθώς βελτιώνει την μνήμη καθαρίζει το μυαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της κατάθλιψης. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς ειδικά σε περιπτώσεις υπέρτασης.