Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Φάβα Σχοινούσας (ποικιλία Κατσούνι), 400gr, Χωρίς συντηρητικά

Η φάβα της Σχοινούσας προέρχεται από πολύ μικρή παραγωγή, είναι αγνή, βραστερή με ιδιαίτερη γεύση.
€9,49
ισοδυναμεί με €23,72 ανά 1 kg(s)
εξαιρουμένης της αποστολής
Κατασκευαστής: OKTO ADELPHIA
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: EL1115
Άμεσα διαθέσιμο
Χρόνος παράδοσης 2-4 ημερών
+ -

Ο σπόρος , που ανήκει στη ντόπια ποικιλία Κατσούνι (pisum-sativum) έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές, καλλιεργείται στα γόνιμα εδάφη του νησιού, χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και ποτίζεται με το λιγοστό νερό της βροχής.

Το «Κατσούνι» (από το οποίο παράγεται η Φάβα Σχοινούσας), είναι το σπάνιο ψυχανθές (pisum sativum), που δίνει τη γλυκιά, φίνα, και πεντανόστιμη φάβα Σχοινούσας. Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων (63%) και πρωτεϊνών (20%) γεγονός το οποίο την αναβαθμίζει διατροφικά, αφού αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Πλούσια επίσης σε διαλυτές φυτικές ίνες. Τη βράζουμε (αφού την πλύνουμε καλά) σε αναλογία 3 μέρη νερού/1 φάβας. Αρχικά σε δυνατή φωτιά, για να ξαφρίσουμε, και μετά σε χαμηλή, ανακατεύοντας συχνά, και βάζοντας ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και αλάτι (ιδανικά με αυθεντικό θαλασσινό αλάτι –έχουμε τόσα να διαλέξετε!-). Όταν το κρεμμύδι λιώσει, αποσύρουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε (με κάππαρη, ή κρίταμο, ή καραμελωμένα κρεμμύδια!).

Η καλλιέργεια του Κατσουνιού είναι δύσκολη, καθώς το φυτό είναι ευαίσθητο και όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει με το χέρι. Μαζεύεται το πρωί με τη δροσιά, πριν χαράξει, γιατί αν το δει ο ήλιος σπάει και πέφτει. Επίσης αν μετά το αλώνισμα δεν φυσήξει για να γίνει το παραδοσιακό λίχνισμα (ο διαχωρισμός του άχυρου με τον καρπό) και μείνει, ανάβει και καταστρέφεται. Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών η καλλιέργειά του είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο την τελευταία δεκαετία ξεκίνησαν κάποιοι νέοι καλλιεργητές να αναστήσουν την καλλιέργεια και να τη γνωρίσουν στο κοινό.

Γράψτε τη δική σου αξιολόγηση
  • Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια
*
*
  • Κακή
  • Άριστη
*
*
*
*

Ο σπόρος , που ανήκει στη ντόπια ποικιλία Κατσούνι (pisum-sativum) έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές, καλλιεργείται στα γόνιμα εδάφη του νησιού, χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και ποτίζεται με το λιγοστό νερό της βροχής.

Το «Κατσούνι» (από το οποίο παράγεται η Φάβα Σχοινούσας), είναι το σπάνιο ψυχανθές (pisum sativum), που δίνει τη γλυκιά, φίνα, και πεντανόστιμη φάβα Σχοινούσας. Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων (63%) και πρωτεϊνών (20%) γεγονός το οποίο την αναβαθμίζει διατροφικά, αφού αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Πλούσια επίσης σε διαλυτές φυτικές ίνες. Τη βράζουμε (αφού την πλύνουμε καλά) σε αναλογία 3 μέρη νερού/1 φάβας. Αρχικά σε δυνατή φωτιά, για να ξαφρίσουμε, και μετά σε χαμηλή, ανακατεύοντας συχνά, και βάζοντας ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και αλάτι (ιδανικά με αυθεντικό θαλασσινό αλάτι –έχουμε τόσα να διαλέξετε!-). Όταν το κρεμμύδι λιώσει, αποσύρουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε (με κάππαρη, ή κρίταμο, ή καραμελωμένα κρεμμύδια!).

Η καλλιέργεια του Κατσουνιού είναι δύσκολη, καθώς το φυτό είναι ευαίσθητο και όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει με το χέρι. Μαζεύεται το πρωί με τη δροσιά, πριν χαράξει, γιατί αν το δει ο ήλιος σπάει και πέφτει. Επίσης αν μετά το αλώνισμα δεν φυσήξει για να γίνει το παραδοσιακό λίχνισμα (ο διαχωρισμός του άχυρου με τον καρπό) και μείνει, ανάβει και καταστρέφεται. Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών η καλλιέργειά του είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο την τελευταία δεκαετία ξεκίνησαν κάποιοι νέοι καλλιεργητές να αναστήσουν την καλλιέργεια και να τη γνωρίσουν στο κοινό.

Ετικέτες προϊόντος
Οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν αγόρασαν επίσης
Το φυσικό αλάτι Μεσολογγίου στην καλύτερη εκδοχή του!
€3,96 εξαιρουμένης της αποστολής
Οι ελιές για αυτό το λάδι συλλέγονται με προσοχή, με τον παραδοσιακό και όχι μηχανικό τρόπο, από δέντρα εκατοντάδων ετών, μίας και μόνο ποικιλίας, που καλλιεργούνται στους παραθαλάσσιους ελαιώνες της Costa Navarino.
€12,50 εξαιρουμένης της αποστολής
ισοδυναμεί με €25,00 ανά 1 lt
Ελαιόλαδο από το νησί των Φαιάκων από καρπό που προέρχεται από υπεραιωνόβιες ελιές.
€37,00 εξαιρουμένης της αποστολής
ισοδυναμεί με €74,00 ανά 1 lt
Παραδοσιακά το αφέψημα του μελισσόχορτου χρησιμοποιείται ως ήπιο ηρεμιστικό καθώς βοηθάει στην αϋπνία, αλλά έχει και άλλα οφέλη στην πνευματική υγεία καθώς βελτιώνει την μνήμη καθαρίζει το μυαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της κατάθλιψης. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς ειδικά σε περιπτώσεις υπέρτασης.
€3,60 εξαιρουμένης της αποστολής
ισοδυναμεί με €180,00 ανά 1 kg(s)