Facebook pixel
Αγνά και παραδοσιακά από κάθε γωνιά της Ελλάδας!
Menu
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί

Βασίλης Πατσής
Παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί

Συστατικά

  • 250 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα ή ένα βάζο με κληματόφυλλα στην άλμη των 500 γρ.
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ψιλοκομμένα ασκαλώνια
  • 1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλ. μακρύκοκκο ρύζι
  • 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 φλ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μάραθου
  • 1φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4-5 φλ. νερό
  • χυμός από 2 λεμόνια περασμένος από σουρωτήρι
  • στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια για περίπου 7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν να λιώσουν εντελώς αλλά να μην καούν, στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  • Βάζουμε και το ρύζι, το οποίο τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και δύο φλιτζάνια νερό. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, χωρίς όμως να βράσει κανονικά και να πιει το νερό του.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αναμειγνύουμε τα μυρωδικά και το πιπέρι.
  • Ξεχωρίζουμε τα κληματόφυλλα που είναι πολύ μικρά ή που είναι ακατάλληλα για τύλιγμα. Ρίχνουμε 2 κουταλιές ακόμα λάδι σε ένα κατσαρολάκι και απλώνουμε στον πάτο από τα φύλλα που δεν μας κάνουν πάνω στο λάδι.
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο μέσο του κάθε φύλλου, το διπλώνουμε δεξιά και αριστερά και το τυλίγουμε απαλά από πάνω προς τα κάτω σε σχήμα κυλίνδρου.
  • Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κληματόφυλλα και τα τοποθετούμε μέσα στο τσουκάλι με την άκρη του φύλλου προς τα κάτω.
  • Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι και αρκετό νερό, ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες κατά 1-2 εκ. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μη διαλυθούν οι ντολμάδες.
  • Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να γίνει κανονικά το ρύζι.
  • Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς ή κρύους συνοδεύοντάς τους αν θέλουμε με λίγο γιαούρτι στο πλάι ή επιπλέον λεμόνι.
Αφήστε το σχόλιό σας
X

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό της elenianna's για
αποκλειστικές προσφορές, νόστιμες συνταγές και πολλά άλλα
+
10€ ΔΩΡΟ
στην πρώτη σας παραγγελία για online αγορές άνω των 69,95€

XΌχι ευχαριστώ. Δεν μου αρέσουν οι εκπτώσεις

Ισχύει μόνο για νέες εγγραφές και η προσφορά θα σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα στοιχεία σας είναι ασφαλής μαζί μας, πολιτική ασφαλείας και απορρήτου